Купівля матраца окремо від ліжка виправдана тільки в тому випадку, коли ви робите заміну зношеної речі. Найчастіше матрац стає непридатним раніше, ніж ліжко, і тоді можна купити його, залишивши основу колишньою.

Однак матраци досить довговічні вироби. Просто так вони стають непридатними тільки через досить тривалий період. Тому якщо ваш матрац втратив міцність або став "горбитися" раніше п'яти років експлуатації, слід поміняти і основу теж.

Нове ліжко рекомендуємо купити відразу разом із матрацом на сайті magdek.com.ua. Переваг у такого підходу до купівлі меблів кілька, далі розглянемо кожну з них детальніше.

Основні плюси купівлі ліжка з матрацом

  • - Придбання ліжка в комплекті з матрацом - це зручно. Не потрібно витрачати час на вимірювання габаритів каркаса, на ходіння по магазинах і підбір відповідного матраца. Готове спальне місце купується за одне відвідування магазину.
  • - Матрац гарантовано підійде до каркаса ліжка. Під час вибору вам залишається визначити лише розмір потрібного спального місця, оцінити надійність конструкції та якість матраца.
  • - Це вигідно. Комплексна покупка завжди обходиться дешевше, ніж придбання всіх складових окремо. Крім того, магазини нерідко роблять на комплексні покупки хороші знижки.

Критерії вибору матраца

Вибір правильного матраца - перший крок до того, щоб зробити сон комфортним і глибоким. Про те, яким має бути хороший матрац, можна сперечатися до нескінченності. Але ніхто, крім нас самих, не знає, як ми відчуваємо твердість і м'якість конкретного матраца, його пружність і пружинистість.

З огляду на те, що ми проводимо в ліжку майже третину свого життя, то, яким має бути спальне місце, потрібно визначати самостійно. Основними критеріями вибору вважаються:

Ступінь жорсткості поверхні. Хороший матрац повинен поєднувати в собі комфорт м'якості та підтримку тіла в анатомічно правильному стані, який зазвичай забезпечується твердістю. Матраци з хорошим підтримувальним ефектом зазвичай твердіші, ніж ліжка з підвищеним комфортом.

Особисте відчуття твердості та м'якості залежить від ваги тіла. Люди з підвищеною вагою зазвичай сприймають один і той самий матрац як більш м'який, ніж люди з меншою масою тіла. Це відбувається тому, що вони сильніше продавлюють шари матраца.

Конструкція та наповнення. За конструкцією матраци можуть бути пружинні та безпружинні. Зручність пружинної моделі залежить від кількості пружин на квадратний метр. Для забезпечення хорошого комфорту їх має бути не менше 250 на кв.м. При цьому матрац із незалежними пружинами, у яких кожен блок пружин розміщений в окремому тканинному мішечку, буде зручнішим, ніж із залежними. Залежні пружини переплетені між собою і при значному навантаженні тягнуть за собою сусідні блоки пружин, продавлюючи в матраці своєрідну "яму".

Безпружинні моделі виготовляються з декількох шарів наповнювачів і можуть містити: пінополіуретан, латекс, сизаль, повсть, кокосове волокно та інші види натуральних і штучних матеріалів.

У найбільш комфортабельних моделях матраців поєднується кілька різних за якістю і м'якістю шарів.

Розмір. Габарити матраца повинні максимально відповідати каркасу ліжка. Неприпустиме відхилення ні в менший, ні в більший бік. Занадто великий матрац буде стискатися і деформуватися, занадто маленький - створить щілину між корпусом і краєм матраца. Висота виробу залежить від кількості шарів наповнювача. Матрац має бути вище краю ліжка мінімум на 10 см. За занадто низького рівня спального місця жорсткість каркаса буде чітко відчуватися під час сидіння на краю ліжка.

Додаткові опції. Сьогодні виробники меблів додають до своїх матраців багато цікавих опцій, які збільшують комфорт. Не всі вони можуть знадобитися саме вам, але розглянути їх необхідність варто.

До числа таких поліпшень належать, наприклад, матраци з двома сторонами різної жорсткості. Передбачається, що на одній стороні матраца буде комфортніше спати взимку - вона має утеплений прошарок, а на іншій - влітку. "Літня" сторона обтягується гігроскопічною і "дихаючою" тканиною, і має підвищену жорсткість.

Ще один приклад - матраци з різним ступенем жорсткості в межах однієї поверхні. Призначені для сну двох людей, які віддають перевагу різному рівню комфорту, або мають велику різницю у вазі.

Чохли та наматрацники. Чохли можуть бути знімними і незнімними. На якість сну ця характеристика не впливає, але створює додаткову зручність для підтримки чистоти спального місця. Знімні чохли можна прати.

Набагато більше уваги слід приділити якості тканини. Слизький синтетичний матеріал не найкращий варіант для наматрацника, навіть незважаючи на його невисоку вартість. На занадто гладкій поверхні постільна білизна під час сну може збиватися або сповзати. Найкращим вибором для цілорічного комфорту є натуральні тканини на основі бавовни.

Вартість. Розкид цін на меблі для спальні дуже великий. Ціна виробу залежить від усіх перерахованих вище факторів - розміру, товщини, виду наповнювача, виду чохла, ступеня комфорту, а також від бренду виробника. Щоб укластися в бюджет, визначте, що важливо для вас насамперед. Більшість критично значущих параметрів можна знайти в матрацах інших цінових категорій у менш розкручених брендів.